Zile minunate de primavara si de bucurie sufleteasca am simtit in aceste zile! Am avut bucuria ca primesc pe meleagurile pline de poezie ale Luceafarului un grup de inimosi copii si profesori de la scoala Orizont din Bucuresti!  Ei deruleaza de ceva timp un proiect POEM I, dedicat lui Eminescu , cu comunitati romanesti din Canada, Australia, Noua Zeelanda, Moldova si Turcia.

Era momentul intregirii proiectului cu o activitate la Botosani!Desi de doua zile plouase intruna si era frig, cand au sosit ei , norii s-au risipit si soarele ne-a insotit! Cum era firesc, ne-am purtat pasii prin centrul vechi, trecand pe langa Uspenia si apoi au vazut tablita ce indica faptul ca acolo langa biserica a fost casa in care s-a nascut Eminescu! Am citit strofe din Luceafarul, risipite pe pietre prin oras! Copiii se opreau si citeau! Cata emotie! cata lumina pe chipul lor! Am trecut pe la Primarie, locul unde poetul a fost copist si apoi pe pietonalul Unirii pana in parcul orasului! Aici s-au bucurat de verdeata si peisaj, dar mai ales de statuile ridicate aici cu prilejul zilelor culturii din acest an! Pe movilita din parc, copiii l-au ascultat pe actorul Sergiu Cioiu recitand din creatia eminesciana.

Ziua de sambata a fost plina de trairi la cote inalte!De dimineata am intrat in biserica Uspenia unde am primit binecuvantarea parintelui Andrei, apoi ne-am rugat si am ascultat versuri eminesciene intr-o interpretare deosebita a actorului Sergiu Cioiu!

Emotiile cresteau cu cat ne apropiam de Ipotesti! Soarele stralucitor, boarea calda a diminetii si uimirea celor care au ajuns pentru prima data la Ipotesti au facut sa vibreze diapazonul inimilor noastre.

Gazdele ne-au asteptat in pragul casei memoriale si ne-au invitat acasa la Mihai sa-l cunoastem mai bine! Rand pe rand am intrat in casa copilariei poetului, apoi in bisericuta familiei, am vazut si casa Papadopol ! Apoi curtea complexului memorial s-a umplut de glasuri argintii, de emotii mari si de trairi intense! Ne-au incantat  surorile Ecaterina si Valentina Cozma , eleve la Scoala Gimnaziala nr 12 , care au cantat pe versurile poetului, cei mici din grup au cantat si recitat si ei! Parea ca timpul se dilata! Profesorii prezenti Costel Harabor, initiatorul si organizatorul proiectului si Andreea Cososchi, profesor in echipa de proiect, si invitatii lor au realizat apoi expozitia cu lucrari ale proiectului aduse din cele  patru zari si in final am plantat trandafirul prieteniei in gradina memorialului! Toata activitatea a fost surprinsa de aparatul foto al Anisiei Amarioarei, reporter la ziarul Buzz , ziar al copiilor si adolescentilor din Botosani! Tot ea a dat si lectii de fotografie artistica celor mici! S-au legat prietenii! Ne-am bucurat si de lacul cu nuferi, de potecile padurii!Am trecut si pe la Agafton sa vedem mormintele matusilor lui Mihai, Sofia, Fevronia si Olimpiada, cea din urma fiind si stareta manastirii, o vreme!Asa am aflat ca Mihai petrecea mult timp cu Fevronia care povestea foarte frumos, asa ar fi fost inspirat poetul sa scrie … Calin, file de poveste!

Duminica dimineata prietenii mei au pornit la drum! Au poposit la manastirea Vorona, apoi la Onesti, la copacul eminescian! Drumul a fost lung si seara au ajuns fiecare la casele lor!

Pentru mine, participarea la acest proiect a insemnat o doza de energie nebanuita pe care o gasesc mereu in preajma copiilor, noi prieteni Andreea, Sergiu si Maria si regasirea unei vechi prietenii cu Costel, matematician ca formare cu poezia in suflet, un om de cultura, un neobosit calator si care se imbogateste…daruind!

Multumesc, dragii mei, pentru clipele de neuitare petrecute,!

Multumesc pentru prietenia voastra!

Multumesc copiilor pentru puritatea sufleteasca pe care au daruit-o!

Fie ca acest proiect sa duca in lume bucuria de a fi poezie…mereu!

 

 

4 thoughts on “Oameni de poveste # 228 Matematica si poezie

  1. Minunata relatare a unor emotii constructive ,generatoare de frumoase amintiri daltuite intr-un suflet sensibil ! Felicitari,draga mea !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *