Mi-am dorit de mult timp sa vad tarile nordice! Sa vad tarile scandinave!

Iata ca dorinta mi s-a implinit! Universul stie cand e timpul!

Si, pe la mijlocul lui iulie , incepe aventura! Inimoasa Anca, aduna intr-un grup minunat, oameni din toata Moldova!Iata-ne asadar, la ora 6 dimineata, in ziua de 18 iulie pornind in aventura cunoasterii unor locuri vazute doar pe altas!

Cei 6500 km i-am strabatut cu un autocar de clasa! Cel mai lung a fost drumul prin tara , apoi am poposit in Budapesta urmand ca a doua zi sa continuam spre Polonia trecand prin Slovacia! Ochiul nu reusea sa cuprinda atatea locuri grozave, dar inima a stiut sa le pastreze in amintire! Urmatoarea noapte la Cracovia, oras de vis! Aici m-am intalnit cu Barbara si sotul ei, doi polonezi simpatici si prietenosi! Dupa cazare am petrecut cateva ore bune pe o terasa si asa am avut ocazia sa vad centrul istoric iluminat, sa vad lumea care se plimba nestingherita si calesti cu cai ce plimbau perechi de indragostiti si nu numai!

Multumesc ,Barbara si Marek! Emotiile mele au fost foarte mari. Ne-am cunoscut in 2011 la un curs Comenius la Madrid si, cum se vede, prietenia nu are granite si nici dificultati de comunicare! Au venit de la 200 km sa ne intalnim si au facut retur drumul tarziu dupa miezul noptii! Un gest care pretuieste mai mult decat o mie de cuvinte!

Desi am dormit doar cateva ore, a doua zi dimineata ne-am continuat drumul spre Gdansk, unde ne astepta feribotul, facand un scurt popas la Czestochowa!

La Gdansk ne-am imbarcat sa trecem Marea Baltica spre Suedia!

Cate emotii am avut!!Uriasul din port a inghitit in burta sa tiruri, masini, autocare si o multime de oameni! Ne-am petrecut noaptea in cabine si ma visam la bordul Titanicului….Dupa 8 ore am debarcat in Suedia, care ne astepta cu picuri de ploaie ca sa ne spele de temerile calatoriei!

Stockholm , orasul baroc situat pe 30 de insule, ne-a aratat pe rand Primaria ,Palatul regal , catedrala si parlamentul!Toate m-au impresionat, dar cel mai mult am trait emotii in salonul auriu unde se tine balul de dupa decernarea premiilor Nobel! Cata emotie sa stii ca esti acolo! Am vazut si casa lui Nobel! Am avut un ghid grozav care a stiut sa ne poarte prin oras parca plutind! A doua zi, m-a impresionat muzeul Vasa! O corabie din alte timpuri , adusa la mal de scafandri si reconstituita in acel spatiu! Vasul este ornat cu sute de sculpturi! L-am privit in tacere si cu recunostinta pentru cei care s-au gandit sa ni-l aduca aproape!

Drumul nostru continua spre Norvegia si anume in zona de munte Geilo! Loc minunat cu partii de ski si paduri umbroase! Ziua urmatoare am facut croaziera pe fiordul Sognefjord care ajunge la 1200 m adancime si este strajuit de o parte si de alta de munti inalti de pe care serpuiesc izvoare in cascada! Peisaje care iti taie rasuflarea!

Vizita in Oslo, cu ghid in limba romana, m-a lasat fara cuvinte! Am vazut aici parcul Vigeland, realizat de sculptorul cu acelasi nume! Nu se poate povesti in cuvinte ce vezi si ce simti! De fapt, autorul da posibilitatea vizitatorilor sa aleaga explicatia dorita pentru simbolistica statuilor prezente acolo. Impresioneaza mai ales Megalitul, o stanca uriasa, sculptata cu copii, tineri, adulti si varstnici, evidentiind, de fapt, etapele vietii!Un scurt popas la fantana arteziana, apoi ne-am continuat drumul spre trambulina de la HolmenKollen, acolo unde , cea mai mare saritura cu schiurile a trecut de 140 m.

Ce mici suntem noi oamenii in comparatie cu minunile pe care le putem crea!

Aici, la  Oslo, mi-am sarbatorit ziua de nastere! E prima data, asa departe de casa! Dar atat de frumos si emotionant!

Multumesc, oameni dragi, calatori prin tarile nordice!

Povestea continua!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *