Praga- locuri de neuitat!

Cum spuneam, sa ne continuam calatoria prin inima Boemiei si sa admiram orasul.
In prima zi, zi destul de rece si innorata am urcat in turnul Petrin de pe dealul cu acelasi nume.

Sute de turisti asteptau rabdatori sa-si ia tiketul si sa urce in turn. Pentru cei care voiau sa junga mai repede era un lift pentru care plateai triplul.Ce mi-am zis:merita! Ajung repede in turn si pana ajung ceilalti am deja timp sa admir peisajul si sa fac poze.
De departe acest turn pare o copie a celui din Paris, dar nu este, doar pare!

Dupa minute de asteptare liftul ne-a dus rapid la ..inaltime. Sus era o platforma de jur imprejurul scarilor, fiind inchisa cu sticla dadea posibilitatea sa deschizi fereastra pentru o imagine mai clara.

Intr-adevar, privelistea era la superlativ! N-am vazut decat cladiri vechi cu acoperisiri de tigla, inconjurate de oaze de verdeata!
Combinatia verde , maro si galben crea un tablou de Gaugain.
Am surprins in imgini cat am vrut , am simtit in plamani aerul praghez si m-am relaxat cu imagini de vis!
Dupa turn am luat-o la pas spre Palat, trecand pe langa Manastirea Loretta, apoi am continuat plimbarea pe strazi linistite si cochete.
Locuri de vis care impresioneaza prin arhitectura, prin culoare si miscare.

Am admirat orasul de sus apoi ne-am indreptat spre MALA STRANA, cartierul central cu aceleasi cladiri incarcate de istorie.
Dupa cateva tururi prin zona, am trecut si pe langa Ambasada Romaniei , am recunoscut-o dupa tricolorul care flutura deasupra intrarii, de fapt in zona , sunt aici sediile multor ambasade.
Ambasada noastra se afla in Palatul Morzin , cladire cumparata de Nicolae Titulescu, un loc minunat pe care am avut onoarea sa-l vizitez si sa cunosc oameni deosebiti.

In alta zi am facut o plimbare cu vaporasul pe raul Vltava. Cu castile puse ascultam explicatii in franceza despre cladirile care se insirau de o parte si de alta a malului, care de care mai impozante si incarcate de istorie.

Imediat langa debarcader am vazut Muzeul Kafka, ne-am plimbat indreptandu-ne spre Podul Carol.

Ma gandeam ca acesta seamana cu Podul Alexander care imbratiseaza Sena in mijlocul Parisului.

Cand am ajuns in capatul podului, grupuri de turisti aglomerau trecerea , fiecare dorind sa faca poze aici.
Din 10 in 10 m ,statui ce par ca pazesc locul. Placute in fier forjat ne spun pe cine reprezinta.

Turistii se opresc, admira, fac poze si sunt tare galagiosi.
Se inteteste vantul, frigul ne patrunde prin hainele subtiri de primavara, facem cateva poze si incercam sa ajungem dincolo de pod.

La capatul podului un clovn se fotografiaza cu doritorii, am fi vrut si noi dar grupul se departa si asa am renuntat.

Trecem podul, traversam o strada, si ne grabim spre Piata Wenceslav. Aici, multime de turisti asteapta ca ceasul din turnul Primariei vechi sa sune la fix.
Ma dau putin mai la o parte sa pot admira privelistea cu ochii atintiti spre inaltimea turnului.

Cadranul astronomic, partea de sus a ceasului din Praga, este de fapt o harta speciala, miscatoare, a cerului, pe care se poate observa pozitia curenta a soarelui si a lunii, dar, si semnele zodiacale.

Cea de-a doua jumatate este un calendar, ce indica: ziua din luna, zilele de sarbatoare (zilele dedicate anumitor sfiinti sunt marcate prin culoarea rosie), o pictura alegorica a fiecarei luni, o pictura reprezentativa pentru fiecare zodie in parte.

In afara de mecanismul interesant si de insemnatatea orologiului, turistii, inclusiv eu, sunt atrasi de acest monumet istoric si datorita decoratiunilor ce incadreaza cele 2 cadrane: numeroase sculpturi in piatra, figurine ce prind viata din ora in ora (4 vicii incercuiesc indicatorul astronomic – Vanitatea, Zgarcenia, Moartea si un turc – in secolul al 16-lea turcii reprezentau dusmanii Europei). Cei 12 apostoli isi fac aparitia in ordine, in fiecare ora, iar un cocos auriu vesteste o noua ora.

Pentru o clipa uit cine sunt, ma vad intr-o alta lume atat de diversa si colorata, visez ca ma intorc in timp pe vremea cavalerilor…dar ma trezeste din visare Angela aratandu-mi un grup de chinezi care veneau in piata intr-un grup compact , ordonat si tacut.Aveau aceleasi culoare la hainele sport cu care erau imbracati iar cel din fata ducea in mana un fanion spre recunoastere, in caz ca cineva se oprea la vreo vitrina cu ..zvaroski.

In alta zi ne-am propus sa vizitam Galeriile Nationale.
A meritat oboseala, am stat aici cinci ore!
Am facut cunostinta cu picturile lui Muha, renumit pictor ceh.
Tablourile lui acopereau peretii unei sali speciale, in fata fiecarui tablou era o banca pe care te asezai, iar din pliantul primit citeai date despre pictor si tablourile sale.
Magnifice! Luminoase! Impresionante!

Am vazut in alte sali picturi celebre ale lui Picasso, Gaugain, Monet, Welasquiez,El Greco si multi, multi altii; am admirat arta moderna, dar si sculpturi si machete diverse.
La iesire ne-am luat cateva ilustratii cu tablourile lui Muha.

Bineinteles ca n-am ratat inghetata deosebita pe care o fac si nici berea atat de buna si de ieftina la ei.
Am luat cateva suveniruri din Praga spre a le darui celor dragi, cateva ceasuri, brelocuri, mici tablouri.
Iata deja e ultima seara in Praga!
Am vazut atatea, am cunoscut oameni deosebiti, m-am imbogatit cu aceasta experienta dar mi-a ramas in suflet dorinta de a revedea Praga!
Sper sa se intample cat mai curand!

Am acasa in vitrina cateva ilustratii cu picturi si un ceas care imi amintesc zilnic de aceste momente traite in PRAGA!
Si bineinteles o pereche de cercei cu…Zvaroski pe care ii port cu drag si care ma incarca cu energia locurilor si imi aduc bucuria acelor clipe.
Insasi viata noastra aici pe pamant este o calatorie!
De ce sa n-o facem cat mai placuta?
Ai fost si tu in Praga ?
Iti doresti sa ajungi?
Te pot ajuta starnindu-ti interesul pentru tot ce-i frumos de vazut in aceasta lume!
Hai, vino cu mine in urmatoarea calatorie! Pana atunci,astept gandurile tale aici.
Nu uita, parerea ta, conteaza!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *