Praga- asteapta-ma!

P1060397

Era in octombrie , acum trei ani.Citesc ceva despre Cehia si deodata ma cuprinde un dor de a vizita Praga. Voiam sa ma conving ca tot ce citisem era adevarat! Visul mi se indeplineste: sunt invitata acolo la un seminar international.

Un oras in care trecutul cu prezentul sunt una.
Iata-ma asadar, in mai anul trecut , cu bagajul pregatit pentru calatoria in inima Boemiei.
Cu mari emotii ajung la aeroport, autobuzul cu care ma deplasam era in intarziere. Ajung la mai putin de doua ore distanta de decolare. Aici ma asteapta Angela, colega cu care voi descoperi Praga!

Avionul va decola la ora 9! Ne indreptam spre sala de asteptare! Soarele rasarise de mult si razele lui dadeau o stralucire aparte pistei.Privesc acolo si vad o multime de avioane care asteptau calatorii spre directii atat de diferite!

In sfarsit, se deschid usile si ne grabim spre aeronava! Circulam cu Airlines Czech! Ne saluta comandantul si ne cautam locurile.
Stii, de fiecare data cer loc la fereasta.Vreau sa ma minunez de imensitatea cerului, de albastrul infinit, de imaginile create de nori in singuratatea lor.Albul lor nesfarsit ma ademeneste si las gandurile sa zboare.

Imi vin in minte imagini din zborul spre Paris!
Dar acum e altceva! Pana ce avionul se ridica la peste 10000m incerc sa recunosc conturul Carpatilor, vad un rau si cred ca e vorba de Olt, trecem peste munti si doar albul crenelat al norilor imi aminteste ca sunt in avion!

Zborul nu dureaza foarte mult! Suntem anuntati ca vom ajunge indata la destinatie. Recunosc Vltava si ma bucur! Doar am studiat harta !Imi amintesc cum cautam Sena si Turnul Eiffel in zborul spre Paris.
Am remarcat culoarea galbena a culturilor de rapita si terenul din jurul aeroportului parea un covor tesut in nuante de galben si verde!

Am ajuns, la Ruzyne; ne-am imbarcat spre Hotel si in cateva ore distanta de casa respiram aerul primavaratic al Pragai!
Chiar si vremea era atata de placuta! A fost asa doar in prima zi, apoi s-a racit simtitor.

Dar orasul m-a impresionat! Atata maretie in arhitectura dar si in atitudinea oamenilor! Cehii sunt oameni agreabili si primitori!
Ne-au fost gazde timp de 5 zile cat a durat workshop-ul.
Aici am imbinat armonios invatarea formala cu cea informala.

Am discutat despre urmarile agresiunii asupra copiilor, am vizitat scoli, am avut un schimb de experienta util. Mi-am perfectionat comunicarea in franceza si am reusit sa ma exprim si in engleza.
Aici am cunoscut persoane din Suedia, Slovacia, Turcia, Bulgaria, Letonia cu care am pastrat legatura si dupa aceasta intalnire.
Ce-mi plac aceste momente cand poti sa te imbogatesti, impartasind din ceea ce esti !

Oameni deschisi si curiosi sa afle mai multe despre Romania, despre traditii, obiceiuri, muzica etc
Prezentarea despre activitatea mea si tara din care vin au fost acompaniate de muzica lui Enescu, de versurile lui Eminescu, de tablourile lui Luchian.
Am oferit pliante si ilustratii din tara si i-am invitat s-o cunoasca personal.
Am fost fericita ca vin din ROMANIA!

Toate activitatile se desfasurau pana dupa amiaza, dar gazdele au avut grija sa ne arate orasul!
Atata am asteptat! Cu bateriile incarcate si aparatul in mana , am surprins multe locuri frumoase din capitala care se lasa descoperita putin cate putin in fiecare zi!

Daca drumul va poarta prin Cehia, nu ratati o vizita in Praga! Va veti incarca cu energie si cu bucuria gandului ca veti reveni aici, negresit!
Daca in prima zi soarele ne-a mangaiat fetele , a doua zi norii ne-au spus ca e inca randul lor ! desi nu i-am crezut s-au dovedit foarte seriosi. Pana in ziua plecarii noastre nu s-au imprastiat!Ce poti vedea in Praga?

P1060363

Dar cate nu poti vedea!

Am urcat in Turnul Perrin, ne-am plimbat pe Podul Carol, am admirat cheiurile VLTAVEI in vaporasul care ne-a aratat cat de minunat e sa te lasi in voia valurilor..
Am vazut Galeriile Nationale, Castelul , am vizitat centrul vechi cu renumitul ceas, apoi zeci de vitrine cu suveniruri ne-au luat ochii, restaurante si terase, multime de turisti din toate colturile lumii, inghetata si renumita bere …

Despre toate in articolul urmator!!
Daca ati fost in Praga sau va doriti asta va astept sa-mi spuneti!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *